Pyszne sprawdzone pączki


600 g mąki pszennej
3 jajka
100 g masła roztopionego
70 g cukru waniliowego
pół łyżeczki soli
250 ml mleka
20 g świeżych drożdży
olej do smażenia
ulubiona konfitura do nadziania
Zobić rozczyn z drożdży i wymieszać go z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Aby niezabrudzić mąk warto użyć w tym celu haków do miksera. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do lekko posypanej mąką miski, przykryć i odstawić do rośnięcia, ok 1,5 h.
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy  ok. 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do optymalnej temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.
Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej.
Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.


Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Cukier puder utrzeć z wodą do jednolitej konsystencji. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru.
500g kremowego sera (np. mascarpone)
400g gorzkiej czekolady (4 tabliczki)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
2-8 łyżek cukru lub cukru pudru
Czekoladę rozpuszczamy w kompieli wodnej. W oddzielnej misce miksujemy marscapone do gładkiej puszystej masy i dodajemy do niego cukier puder wraz z ekstraktem. Znowu miksujemy. Następnie łączymy dwa składniki i wstawiamy do lodówki zą  wystygnie.

17 komentarzy:

  1. Ja zrobilam taki typowy norweski przysmak, bułeczki drożdżowe przekladane bitą *pycha*
    twoje paczki tez wygladaja przepysznie!;)

    Zapraszam do mnie
    alqxx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja tam wolę faworki! <3
    pozdrawiam i zapraszam na:
    niuntis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznosci ! mmm


    http://sniadanielejdis.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh, jak ja uwielbiam jeść słodycze :D

    Zapraszam do mnie. :) Liczy się każdy komentarz!
    malinowe-ciasto.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygladaja, napewno wyprobuje twoj przepis. Pozdrawiam
    hungerforhappiness.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadam słodyczy, ale widząc Twoje pączki aż nabrałam ochoty, żeby sobie takie zrobić :)

    NOWY POST NA FABRYCE MIĘTY KLIK! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie robiłam sama pączków :c te ze zdjęć wyglądają idealnie! :)
    ♡ paaula-fotografia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Yes, I follow you on gfc, Czlonkowie 76, follow back?

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Przez Ciebie jestem głodna hahaha :D

    indyjskipalisander.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają, zgłodniałam :D

    http://oliwwiaa-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Smacznie wyglądają, aż mam na nie ochotę:)
    http://xsomething-positivex.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Troszkę zgłodniałam :(
    Ale post świetny !

    Pozdrawiam :*
    Poklikasz w linki z choies?
    MÓJ BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  13. narobiłaś mi ochoty na pączki :(

    zapraszam♥ jeśli spodoba Ci się mój blog może dodasz do obserwowanych?
    http://thejustysiablog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Mm napewno pyszne ;) przypomniałas mi że właśnie mam jednego w kuchni ;)
    zapraszam do mnie http://juliakonieczny00.blogspot.com dopiero zaczynam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, na pewno spróbuję ;)
    http://niebieskisoczek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. I followed you on GFC, if you want to visit my blog, here is the blog link:
    www.ebrushka.net
    :)

    OdpowiedzUsuń

Nie toleruję obs = obs.
Jeśli spodoba mi się Twój blog zaobserwuję.
Postaram się wejść w każdy link pozostawiony w komentarzach.
Za każdy komentarz szczerzę dziękuję. :**